Sudija Branko Perić izrekao je oslobađajuću presudu Osmanu Mehmedagiću i Muhamedu Pekiću, direktoru i uposleniku Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA).

Odmah po završetku ročišta koje održano jutros na kojem su iznesene završne riječi, sudija Branko Perić je najavio da će presuda u ovom slučaju biti donesena danas, a potom je i izrečena u 12 sati.

Prilikom obrazlaganja presude sudija Perić je kazao da, otkako postoji Sud BiH nije vršen ovakav pritisak na sud kao što je to bilo u ovom slučaju. Taj pritisak, između ostalog, se ogledao u dva otvorena pisma “vrlo ružne sadržine i sticao se utisak da duh nekih politika lebdi nad Sudom”, obrazložio je sudija Perić.


On je dodao da uprkos svemu, sud nije podlegao pritiscima. Kazao je i da se rijetko u praksi dešava da svjedoci optužbe potpuno sruše koncept tužioca.

– Događalo se da svjedoci promijene iskaz, ali u toku ovog procesa svjedoci su davali takve iskaze da ih nisu osporavali ni branioci optuženih – kazao je sudija. 

Kao poseban problem istakao je pitanje štete. Prema tužilaštvu, oštećene u ovom navodnom krivičnom djelu, koje zapravo nije dokazano na sudu, su svjedokinje Mirela Bubalo i Amina Ohranović.

– Svjedokinje Bubalo i Ohranović ovdje ustvari postupaju kao posrednici, a koje ne znaju o čemu se radi. Mirela Bubalo nam je ovdje objasnila da je od NN lica dobila da pošalje anonimnu krivičnu prijavu, čiji sadržaj joj nije poznat, pritom je ona savjetnica ministra MUP-a (Aljoša Čampara, op.a). Kako je moguće da neko ko savjetuje ministra, poduzima radnje o kojima ne zna ništa i kakve su posljedice toga? One u ovom postupku nisu oštećene, tako da ni ta činjenica ne ispunjava obilježje bića krivičnog djela – obrazložio je sudija.

Tužilac Olog Čavka je u hodniku Suda BiH na pitanje novinara hoće li se žaliti, vidno iznerviran dobacio: “Naravno!”

Tužilac Oleg Čavka je u završnoj riječi kazao kako smatra da je potpuno dokazao krivnju optuženih, a od Suda je tražio da ih proglasi krivim i osudi “po zakonu”.

Međutim, ono na čemu je insistirao, a što je po mišljenju odbrane ključno za ovaj predmet, je da se Mehmedagiću “zabrani obavljanje funkcije direktora OSA-e” i to na pet godina.

S druge strane, advokatica osmana mehmedagića novinarima pred Sudom je ponovila svoj raniji stav da se ovaj proces vodio isključivco s ciljem diskreditacije Mehmedagića.

– Odbrana mora reći da iako je ovo jedna pobjeda, da nije pobjeda koja zaslužuje radovanje i slavljenje, jer se cijelim ovim postupkom željela učiniti velika šteta jednoj od značajnijih institucija, a to je OSA – kazala j Nožica.

Dodala je da je sudija Perić prilikom obrazlaganja presude “apsolutno sve rekao”.

– Ovdje se vodio jedan rat, politički odstrel preko suda protiv našeg branjenika. Cilj svega je bilo da se odstrani on od svog posla – rekla je Nožica.

Mehmedagiću i Pekiću je suđeno zbog izuzimanja snimaka iz poslovnice BH Pošte u Sarajevu, gdje je Tužilaštvo smatralo da je to urađeno nelegalno i za “privatne potrebe direktora OSA-e”.