Na poziv Gradonačelnika općine Muratpaşa Ümita Uysala, načelnik Općine Jajce Edin Hozan, od 14. do 17.10.2021. godine, boravio je u Turskoj i prisustvovao Festivalu starog grada Kaleiçi u Antaliji.  

Šesti festival starog grada Kaleiçi, koji je organizovala općina Muratpaşa u Kaleiçiju, povijesnom gradskom jezgru Antalije, ove godine održan je uz učešće 36 gradova iz 21 zemlje, među kojima je bilo i Jajce. 3.500 godina stari Kaleiçi bio je domaćin gotovo 200 manifestacija tokom 4 dana u okviru 6. Kaleiçi Old Town Festival koji ima za cilj da čuva od zaborava i budućim generacijama prenese vrijednosti i značaj kulturnog nasljeđa.  

U okviru Festivala održan je i panel pod nazivom „Zaštita kulturnog naslijeđa na osnovu ljudskih prava“ koji je rezultirao i potpisivanjem zajedničke Deklaracije „Zaštita kulturne baštine u okvirima ljudskih prava“ svih 36 gradova učesnika Festivala.

Također, upriličen je i forum „Priča starih gradova“ na kojem priliku da predstave svoje nasljeđe imaju gradovi učesnici.

Već na 7. Festivalu Jajce će dobiti posebno mjesto u predstavljanju svog bogatog kulturnog i historijskog nasljeđa. 

Tokom posjete Turskoj Načelnik Edin Hozan susreo se i sa guvernerom i gradonačelnikom Antalije.