Stranka demokratske akcije (SDA) danas će u Banjoj Luci biti domaćin sastanka stranaka s ciljem zajedničkog političkog djelovanja u Republici Srpskoj na Općim izborima 2022. godine.

Sastanak će biti održan u sjedištu Vijeća naroda RS-a, a na razgovore su pozvane sve stranke koje su pokazale interes za zajedničko djelovanje u ovom bh. entitetu.

Poziv je upućen SDP-u, SBiH. DF-u, NiP-u, SBB-u, Našoj stranci, Platformi za progres, PDA-u, Nezavisnoj listi Doboj, NES-u, Hrvatskoj stranci BiH, , Hrvatskom bloku, Nezavisnom bloku, BPS-u kao i brojnim istaknutim akktivistima u zaštiti građanskih prava na području RS-a, a prema posljednjim informacijama svi pozvani su prihvatili poziv.

Podsjetimo, prvi sastanak o formiranju trećeg političkog bloka u RS-u kojeg bi činile probosanske stranke održan je u prostorijama SDP-a. Inače ova partija je i inicijator ideje o udruživanju većeg broja stranaka kako bi zajednički napravili značajniji rezultat na izborima naredne godine.

Novi, treći blok trebao bi biti rival na narednim Općim izborima strankama okupljenim oko vladajućeg SNSD-a i drugom bloku koji je okupljen oko trenutne parlamentarne opozicije (SDS, PDP i DNS).

Ciljevi su: 70.000+ glasova, 8-10 poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, dva zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH te potpredsjednici iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.