Zalutali Haris Kaniža, kandidat NiP-a za načelnika Travnika, gurnut je u drugi plan. Prošao je put od bajke o “Našoj travničkoj priči” do budilačkih pjesama Naše stranke i “Njihove travničke priče”.

Jučerašnju šetnjicu kroz “Travničku priču” kandidata NiP-a za načelnika Travnika imao je Branko Češljić, mladić iz sela Haljinići, nadomak Kraljeve Sutjeske, koji je ostao upamćen po svojim energičnim stavovima, govorom i rječitim emocijama iznesenim u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića te ekspresnim ulaskom u Našu stranku.

Češljić, kao uostalom i sve druge sarajevske pričalice iz navodno “Naše travničke priče”, počev od Elmedina Konakovića, Peđe Kojovića, Irfana Čengića, Lane Prlić, Nermina Muzura, Harisa Bašića, Aljoše Čampare…, u Kanižinoj kampanji pojavljuje se kao koalicijska podrška i prividno igra sporednu ulogu, ali prema njegovom nastupu zaključujemo da postoje tendencije da se takav narativ uspostavi kao okosnica čitave kampanje, dok je zalutali Haris Kaniža gurnut u drugi plan. Dakle, Kaniža je već prošao put od bajke o “Našoj travničkoj priči” do budilačkih pjesama Naše stranke i “Njihove travničke priče”.

Haris Kaniža predstavljen je kao “potomak hafiza Kaniže, jednog od najpoznatijih boraca za islam i narod u Travničkom srezu, koji je svoju borbu platio šestogodišnjom robijom nakon što je, 1947. g., kada su snage velikosrpskog boljševizma zabranile održavanje Ajvatovice, fizički napao naoružanu miliciju na mostu u D. Vakufu”. Ovu mu je “genetsku predodređenost”, prema kriterijima Naroda i pravde, ovako pripisao Nedžad Latić na svom portalu The Bosnia Times.

Iako su kreatori kampanje željeli upravo takvu sliku Kaniže, on je upao u zamku sarajevske filijale Naše stranke i njezinog vrlo jasnog i snažnog artikuliranja u “Njihovoj travničkoj priči”. Međutim, činjenica je da su Kanižinog pretka hapsili i isljeđivali komunisti i partizani vjerovatno pod istom onom partizanskom melodijom Bella Ciao, pod kojom je nespretni i nesretni Kaniža jučer vodao svoje sarajevske drugove i drugarice kroz “Njihovu travničku priču”.

Naime, video nastupa Branka Češljića u kojem se poziva na građansko ujedinjenje prati melodija partizanske pjesme. A Hafiz Kaniža teško da je pjevao Bella Ciao u intervalima učenja Kur'ana Časnog. Stoga, izgleda da je “genetska predodređenost” kandidata Kaniže pod velikim znakom pitanja. Je li mu na glavi nipovka ili titovka?

No neka se s odgovorom na ovo pitanje bave genetičari iz Naroda i pravde.

Više o temi: Skandalozni Kaniža i Dautovićeva ponuda koju Travnik ne smije odbiti