Kao i prethodnih, i ove godine mjesec septembar je posvećen obilježavanju 26. manifestacije „Dani oslobođenja općine Jajce”, koju organizuje Koordinacija boračkih udruženja proisteklih iz Armije BiH 1992.-1995., Saveza RVI i JOB općine Jajce.

Prema programu obilježavanja u subotu je održan šehidski mevlud u Vincu, dan kasnije upriličeno je podizanje zastava BiH i Armije BiH na jajačkoj tvrđavi te turnir u streljaštvu i malom nogometu. Osim toga predstavnici udruženja i političkog života grada obišli su porodice šehida i poginulih boraca kao i ratne vojne invalide i demobilisane borce.

Nakon polaganja cvijeća na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima s područja općine Jajce koje se nalazi u haremu džamije Esme sultanije, u sali Doma kulture Jajce održana je svečana akademija.

U ime domaćina današnje manifestacije sve prisutne je pozdravio predsjednik JOB – Unija veterana Ismet Huskić, koji se osvrnuo na značaj današnjeg dana te evocirao sjećanja na sve šehide i borce.

Osim toga uputio je čestitku svima povodom ovog značajnog datuma te podijelio nagrade za najbolja likovna i literarna ostvarenja.

Za najbolji likovni rad proglašen je onaj Sureje Hadžić (OŠ “Berta Kučera”), drugo mjesto je zauzeo Ismail Hrnjić (OŠ “Jajce” Kruščica) dok je treći bio Jasmir Julardžija (OŠ “Berta Kučera”).

Prvo mjesto u  kategoriji literarnih radova osvojio je Selim Durek (OŠ “Berta Kučera), drugo mjesto je osvojila Elmina Meštrovac (OŠ “Jajce” Kruščica) te treća je bila Sara Đukla (OŠ “Berta Kučera).

Poslije dodjele nagrade i priznanja prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Jajce, prof. Zehrudin ef. Hadžić koji nije krio zadovoljstvo što stoji pred gazijama, borcima i ratnicima koji su branili BiH kao i onima što predvode u miru našu državu.

– Ovakve manifestacije i svečanosti su nam prijeko potrebne kako bi izgradili kulturu sjećanja, zbog toga smo mi u MIZ Jajce napisali sedam knjiga na tu tematiku. One su nam potrebne kako bi mi uzeli pouku i prenijeli poruku našim budućim generacijama. Kad shvatimo da nam je u ratu bio jedan zajednički neprijatelj i agresor na Bosnu i Hercegovinu, da u miru imamo zajedničke neprijatelje kao što su siromaštvo, neznanje i nepravda. Sve to nas međusobno čini posvađanima unutar nas Bošnjaka, ali i posvađani Bošnjaci sa Srbima, Hrvatima pa i ostalima, tek onda kad sve shvatimo, moći ćemo zajedno živjeti i boriti se protiv devijacija te graditi, a ne urušavati našu državu, rekao je Hadžić, te dodao da nastavimo graditi u miru Bosnu i Hercegovinu.

Aktuelni načelnik općine Jajce Edin Hozan bio je jedan od onih koji je učestvovao u borbi za slobodu BiH i povratak u naš grad.

– Ovi dani septembra su za nas jako važni i bitni, ne samo u Jajcu, već i širom Bosne i Hercegovine. U to vrijeme naša Armija RBiH je nizala uspjehe i oslobađala je iz dana u dan velike prostore naše domovine te izvojevali slobodu. Ovo je prilika da svaki put iznova istaknemo zasluge Armije RBiH, djelo naših boraca, žrtvu naših šehida i svih onih koji su se u tome isticali. Na nama je da koristimo tu slobodu koju su nam poklonili, da gradimo bolju budućnost za nova pokoljenja i razvijamo našu jedinu domovinu, kazao je načelnik Hozan.

Nakon obraćanja, načelnik Hozan je uručio plakete za doprinos u borbi u proteklom ratu, a dobili su ih Abdulrahman Šečić, Amir Agić, Senad Vunić Joco, te posthumno Midhat Karadžić, Sabahudin Caklo i Mujo Bačvić.

General i slavni komandant 17. krajiške brigade Fikret Ćuskić izrazio je zadovoljstvo što može podijeliti sjećanja na slavni dio iz bogate historije Jajca, ali i BiH.

On je istakao da su Jajčani proživjeli golgotu poslije pada Jajca, podigli se iz pepela, formirali brigadu, bili u izbjeglištvu, borili se na svim ratištima gdje je situacija to zahtijevala te pobjedonosno se vratili prilazima svoga grada, a završili u stroju 7. korpusa i to je ogromna stvar.

Jajce je jedinstven primjer kada je bila jedinstvena borba HVO i Armija RBIH, da se tada opstalo i izdržalo, kada su počeli sukobi i napadi na TO u Donjem Vakufu i Novom Travniku došlo je do pada Jajca. Podsjetio bih one, koji su jučer slavili i njima zaista čestitam oslobođenje Jajce jer su oni su prvi ušli 13. septembra. Isti ti su prvi napustili Jajce davne 1992. godine i ostavili svoje suborce na cjedilu. Isto tako želio bih podsjetiti onog što je rekao da je Jajce hrvatski grad. Ovo nije hrvatski grad, ovo je bosanski grad! On nije ni bošnjački, ni srpski ni hrvatski, već grad građana Jajca. Naš 7. korpus je mogao uzeti i Kupres bez hrvatskih snaga, ali napravili smo sporazum jer smo smatrali da imamo saveznika koji će to znati cijeniti, a ne nekoga ko će nas gledati preko nišana. Rezultati u svim operacijama su došli kao rezultat savezništva uz pomoću “Splitskog sporazuma” koji je dokazao još jednom suverenost naše države. Ako budemo i dalje saveznici u ovoj će zemlji biti prosperiteta. Svi političari trebaju da to malo analiziraju i procjene šta je bilo dobro kad smo uspijevali, a što je loše. Najteže je bilo kad smo ratovali jedni protiv drugih, kategorično je rekao Ćuskić, koji je istakao da se uvijek dobro osjeća u Jajcu i poručio mladima da se moraju obrazovati, jer se ne živi od uspomena iz rata, već da budemo bolji kako bi opstali na ovim prostorima kao država i narod.

Današnju svečanost uveličao je i premijer u Vladi SBK-a Tahir Lendo.

– Jako je bitno i čestitam organizatoru što organizuje ove dane radi podsjećanja. Želio bih ukazati na jedan značaj, od 1992. do 1995. godine naši suborci i šehidi ostavili svima nama u amanet, a posebno nama kojima radimo i rukovodimo na različitim nivoima i čuvamo našu Bosnu i Hercegovinu. Tad smo se borili za našu domovinu, davali svoje živote i dijelove tijela, dok danas dajemo različitim alatima i sredstvima. Poslije 26 godina čuvamo našu državu i ono što nam je ostavljeno u amanet, a to je njena teritorija, njena državnost, naša vjera, naš identitet kroz jezik i kulturu. Šta nas može sačuvati u budućnosti? To je samo jedno veliko jedinstvo i iskrenost jer je to naša država Bosna i Hercegovina. Pored ovolikih resursa koji imamo, da nam omladina ne odlazi vani, samo to trebamo iskoristiti, oplemeniti, da je razvijamo i da budemo sretni građani naše voljene zemlje, poručio je Lendo.

U revijalnom dijelu programa nastupila je mlada i talentovana Lamija Leko, a prikazan je i spot za pjesmu “Esma sultanija”.

Oslobođeni rubni dijelovi općine

Podsjećamo, operacija “Maestral” bila je prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH.

Jajce je oslobođeno 13. rujna/septembra 1995. godine u vojno-redarstvenoj operaciji hrvatskih snaga, dok je sutradan Armija BiH zauzela neke teritorije naše općine kao što su: Vinac, Šerići, Kokići, Dogani pa sve do Kruščice.

Jajce Online