Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije objavila je saopštenje u kojem se “zahvalila na šutnji” Elmedinu Konakoviću, kritikujući njegove “ideološke i programske ograničenosti” vezano za trenutna dešavanja na političkoj i društvenoj sceni u BiH.

U ovdašnjem javnom prostoru neprestano se smjenjuju važne teme, vode političke rasprave i borbe o čijem ishodu ovisi budućnost Bosne i Hercegovine. Ovi dugotrajni i iscrpljujući procesi budnim drže one patriotske snage čija državotvorna politika nema konkurenciju. Preostala većina političkih sudionika raspusno planduje u hladovini sopstvene ideološke i programske ograničenosti, uvijek spremni da trivijalne teme poput odvoza smeća učine gorućim političkim pitanjem”, kazali su iz Asocijacije mladih.

Mladi SDA smatraju kako je “mudrost šutjeti o onome o čemu se ne može pametno govoriti” te kako je to “shvatio i Elmedin Konaković”.

“Nakon što su njegova analitička proklizavanja uzrokovala lavinu osuđujućih reakcija, čini se kako se napokon odrekao svojih šašavih kvazidržavničkih tumačenja.

Dolazak novog visokog predstavnika, ustavne promjene, sudske odluke u pogledu Zakona o zastavi ili koncesijama, zabrana negiranja genocida i druge esencijalno važne teme, naprosto nisu u dometu svadljive političke neznalice i osionog amatera kakav je Konaković”, kazali su o Konakoviću.

Za čelnika Naroda i pravde mladi SDA smatraju da je “stiješnjen u procijepu između vlastitih javnih blamaža kojima podriva svoju frankenštajnsku koaliciju i očajničkog plediranja na mjesto prvog u Bošnjaka” te kako se “povlači u prostor kojim vlada neprikosnoveno, a to je blatnjava arena lokalnih dnevnopolitičkih zaglupljivanja”.

“Genetička predodređenost, seksizam, umišljena komunalna urota, opsesije i lični antagonizmi, te prepoznatljiva opća teoretičarska praksa, odlike su političke komunikacije na koju nas nažalost navikava Konaković.

Ove neinteligentne nepodopštine ipak su manje škodljive od njegovih kvazidržavničkih opservacija kojima aplaudiraju neprijatelji Bosne i Hercegovine, zato njegova šutnja dolazi u pravo vrijeme. Za onoga koji ne zna šta čini, šutnja i jeste najbolja odluka!”, poručili su iz Asocijacije.