Bosna i Hercegovina je kroz svoju višestoljetnu historiju imala uspone i padove, sretne i manje sretne periode. U njoj su susrele različitosti kultura, tradicija i običaja. U događaje koji su obilježili njenu prošlost, sadašnjost i budućnost svakako se ubraja i referendum o njenoj nezavisnosti od SFRJ održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno na referendumsko pitanje: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine-Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Ali, svoje opredjeljenje patriote ove zemlje morali su dokazati i platiti krvlju i životima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992-1995.godine.

I danas, gotovo tri decenije kasnije, svoje opredjeljenje valja dokazivati predanim radom na napretku i prosperitetu, kao i samom očuvanju suvereniteta i integriteta naše Domovine, jer retrogradne snage unutar BiH i danas žele njen nestanak i dominaciju nad njenim narodima.

Sa željom da nam nikad ne nestane snage, mudrosti i upornosti u očuvanju nezavisnosti, suverenosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovina, želimo vam

Sretan 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine