U prisustvu mnogobrojnih građana, uglednih članova, te simpatizera Stranke Demokratske Akcije sinoć je u Jajcu održana javna tribina na kojoj se govorilo o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Gosti predavači bili su Aida Obuća i Adil Osmanović članovi Predsjedništva SDA BiH, a uvodni govor održao je Asim Mekić, predsjednik Kantonalnog Odbora SDA SBK. Bila je ovo prilika da se razgovara o aktuelnim problemima i o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, jer svako vrijeme zahtijeva prave odgovore i najbolja rješenja za državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.

„Ne smijemo izgubiti ono što državi pripada. Treba nazvati stvari pravim imenom i prezimenom. Ovo je država svih ljudi i nećemo pristati na ništa manje“, kazao je Mekić u uvodnom govoru.

Edin Hozan, predsjednik Općinskog Odbora SDA Jajce i aktuelni načelnik Općine Jajce izrazio je zadovoljstvo, što je upravo Jajce odabrano za prvu u nizu tribina koje će biti održane širom Bosne i Hercegovine.

„Iz Jajca večeras šaljemo jasnu poruku da je moguće i izvodivo, u Jajcu postoji veoma dobra saradnja između svih naroda i neka to bude primjer na razini cijele Federacije Bosne i Hercegovine“, kazao je Hozan.

„Kraljevski grad Jajce je pokazao i dokazao kako se brani država Bosna i Hercegovina. Svi oni koji su platitili cijenu nezavisnosti i slobode, svjesni su trenutne situacije u kojoj se nalazimo. Građani su i sada prepoznali snagu Stranke Demokratske Akcije i stali su uz nju. Želim poručiti, večeras iz Jajca, da smo preskupo platili slobodu i nezavisnost da bi je tako lahko pustili . Vjerujem da ćemo svi dati maksimalni doprinos da se odbranimo od žestokih napada i da ćemo biti još jači i još snažniji“, poručila je Obuća.

Komentarišući trenutnu političku situaciju Adil Osmanoviće kazao je da se trenutno nalazimo u najtežoj i nasloženijoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Djetonskog sporazuma i da je kao nikada do sada potrebno jedinstvo. „Stranka Demokratske akcije izborila se za ravopravnost svih građana u Bosni i Hercegovini, tako treba biti i sada“, kazao je Osmanović.

Ova tribina bila je prilika da se ukaže na važnost zajedničkog i koordiniranog djelovanja Bošnjačkog političkog bloka u vremenu kada su krupna politička pitanja stavljena na dnevni red. Stranka demokratske akcije neće dozvoliti bilo kakva rješenja koja bi produbljivala podjele u Bosni i Hercegovini i smanjivala državne nadležnosti, ali borit ćemo se za ono što nam pripada i za volju većine građana Bosne i Hercegovine, poručeno je iz Jajca.