Ukoliko za predsjednika Suda u Jajcu bude imenovan Hrvat, četiri od pet rukovodećih pozicija pravosuđa u SBK-u će biti u rukama tog naroda, Bošnjaci se smatraju ugroženima

Bošnjaci iz SBK-a su zabrinuti, jer smatraju da je nacionalni balans u pravosudnim institucijama Kantona narušen u potpunosti, kaže za Oslobođenje izvor koji je želio ostati anoniman. U ovom kantonu trenutno djeluju četiri općinska suda i jedan kantonalni. Na čelu Općinskog suda u Bugojnu je Bošnjakinja Randžana Hadžibegović-Haračić, imenovana u martu ove godine.

Za predsjednika Općinskog suda u Travniku na peti mandat imenovan je Hrvat Goran Dujić protiv kojeg je 2009. vođen disciplinski postupak. Postupak je vođen i protiv predsjednice Općinskog suda u Kiseljaku Božane Banduke iz reda Hrvata, koja je također imenovana peti put. VSTV je 20. maja ove godine za vršiteljicu dužnosti predsjednice Općinskog suda u Jajcu imenovao sutkinju Milenu Dramac, koja je na dužnost stupila 1. jula ove godine, kada je predsjednica tog Suda, sutkinja Safija Cerić otišla u penziju.

JAJCE ODLUČUJE

– Zabrinuti smo jer je ona izabrana za v. d. predsjednicu, što znači da ima sve ovlasti predsjednika, garantujem da je to politički izlobirano. To mi smeta i kao čovjeku i kao Bošnjaku jer bi sudstvo trebalo biti stručno i rasterećeno svih pritisaka, kaže naš sagovornik, koji smatra i da se Dramac nalazi u sukobu interesa jer je njen suprug advokat u Jajcu.

Dužnost zamjenice predsjednice ovog suda, Dramac će obnašati sve do novog imenovanja.
– To će biti prilika da se vrati nacionalni balans u pogledu rukovodećih pozicija u SBK-u, konkursna procedura je u toku, a VSTV može popraviti nastali disbalans, smatra sagovornik Oslobođenja pitajući se da li su Bošnjaci u SBK-u dovoljno dobri da budu izabrani na rukovodeće pozicije.
Prema podacima koje smo dobili iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, nacionalni balans unutar sudova nije značajno narušen, narušen je kad se radi o rukovodećim pozicijama.
U bugojanskom Sudu zaposleno je šest sudija Bošnjaka, četiri Hrvata i dva Srbina. U Općinskom sudu Kiseljak su zaposlena tri Bošnjaka, isto toliko Hrvata i jedan Srbin. U travničkom Sudu je osam sudija Bošnjaka, sedam Hrvata, dva Srbina i dvoje sudija koji su se izjasnili kao Ostali. U Općinskom sudu Jajce zaposlen je jedan sudija Bošnjak, dva Hrvata i jedan Srbin.

ŠTA JE PROPISANO

Međutim, na čelu Kantonalnog sudu u Novom Travniku je sudija iz reda hrvatskoga naroda. Dakle, trenutno se na četiri od pet rukovodećih pozicija pravosuđa SBK-a nalaze Hrvati.
– Kada su u pitanju rukovodne pozicije na nivou Srednjobosanskog kantona, jedino je propisano da predsjednik Kantonalnog suda i glavni kantonalni tužilac ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda, pojasnili su nam iz VSTV-a.
A s obzirom na to da je glavni kantonalni tužilac Bošnjak, na čelu Kantonalnog suda je morao biti sudija iz nekog od preostala dva konstitutivna naroda.

Preuzeto: Oslobođenje