Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler danas je posjetio Jajce.

Ambasadora su primili načelnik općine Jajce Edin Hozan, predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić i direktor Agencije za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Anto Brtan sa saradnicima.

Razgovaralo se o projektima razvoja Jajca i ulaganjima u ekonomiju  i turizam, a najviše riječi tokom sastanka bilo je o potencijalnoj, novoj kandidaturi Jajca na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Domaćini su ambasadora Sattlera upoznali sa dosadašnjim aktivnostima Jajca u ovom projektu i svojim nastojanjima da grad sa 30 nacionalnih spomenika i bogatom prirodnom baštinom nađe svoje mjesto na ovoj prestižnoj Listi, što će svakako zahtijevati dodatna ulaganja u zaštitu i obnovu spomenika.   

 Općina Jajce dijelom je nekoliko projekta koji se finansiraju sredstvima EU u okviru EU4Business.

Realizacija projekata “Staza stare pruge” i “Magična penjališta Bosne i Hercegovine” zasigurno će doprinjeti razvoju i unaprjeđenju turističke ponude Jajca, pa je i ovo bila prilika da se uputi zahvalnost Evropskoj uniji na podršci u svim dosadašnjim projektima.  

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH tokom boravka u Jajcu posjetio je i spomenike u užoj gradskoj jezgri.

Ne krijući oduševljenje spomeničkim blagom i prirodnom baštinom Jajca  Ambasador Sattler ocijenio je da Jajce treba da ide u pravcu razvoja kao značajna turistička destinacija, a to je i prema riječima načelnika općine Jajce Edina Hozana, vizija razvoja grada Jajca.