Poštovani građani,

motivisani objavama i populističkim saopštenjima određenih političkih partija u Jajcu na društvenim mrežama, a vezano za 10. redovnu sjednicu Općinskog vijeća Jajca, konkretnije za tačke dnevnog reda koje se odnose na poskupljenja određenih komunalnih usluga, smatrali smo da zaslužujete pročitati i naše razloge zbog kojih smo te tačke uvrstili u dnevni red kako bi se o njima raspravljalo.

Svi smo svjesni poskupljenja u svakom segmentu života, pa su ta ista poskupljenja osjetila i naša preduzeća JKP Čistoća i zelenilo i JKP Vodovod i kanalizacija.

Nakon što su direktori pomenutih preduzeća uradili detaljnu analizu i poređenje prvih šest mjeseci 2022. godine u odnosu na posljednjih šest mjeseci 2021. godine došli su do zaključka kako su se troškovi usluga koje ta preduzeća pružaju drastično povečala, te da bi dalje poslovanje po starim cijenama dovelo do negativnih posljedica po budžet istih.

S tim u vezi, direktori JKP Čistoća i zelenilo i JKP Vodovod i kanalizacija obratili su se Općinskom vijeću Jajca kao jedinoj ustanovi koja treba da iznađe realno rješenje u ovim turbulentnim vremenima.

Nismo smatrali da trebamo bježati od problema, već smo kao odgovorna većina donijeli odluku da se o ovim problemima raspravlja na jedinom relevantnom mjestu, a to je Općinsko vijeće Jajca.

Stav kluba vijećnika OO SDA Jajce bio je da se ne ide s povećanjem cijena, što bi bio direktan udar na budžet građana, ali smo donijeli zaključak kojim se obavezuje Općinsko vijeća Jajca da donese odluku kojom bi se na odgovarajući način pomoglo našim preduzećima kako bi prevazišli divljanje cijena, te nam nastavili pružati kvalitetnu uslugu.

Moramo kazati kako smo danas pokazali visoki stepen odgovornosti prema našim građanima, a i pokazali smo da se ne treba bojati staviti na dnevni red i najosjetljivije teme kao što su poskupljenja određenih životnih potreba, a sve u cilju iznalaženja najboljih i najkvalitetnijih rješenja kako za naše građane tako i za naša preduzeća.