Na obilježavanju 27. godišnjice oslobođenja Jajce, čuli smo i vidjeli ono što smo slušali i gledali u prošlosti. Ali ono što se uporno pokušava Jajčanima nametnuti kao “realnost” je da je Jajce “hrvatski grad”, a svi pripadnici HVO koji su dali svoje živote, prvo u odbrani a kasnije i u oslobađanju ovog kraja, Hrvati.

Na istom skupu čuli smo i nebuloze tipa da je Sarajevo deblokirala “čizma na terenu i hrvatski grb”. Da stvar bude još žalosnija, to promoviše predsjednik, sviđalo se to kome ili ne, susjedne nam zemlje Hrvatske Milanović, ali i predsjednik Federacije BiH Čavara.

Žalosti i činjenica da je i Borjana Krišto, koja bi vrlo rado sjela u državno Predsjedništvo Bosne I Hercegovine, tu istu državu nazvala “državnom zajednicom” a sve pripadnike HVO-a koji su se borili u ratu nazvala “hrvatskim borcima”.

Kakva je god, Bosna i Hercegovina je nezavisna država.

Da li je Jajce “hrvatski grad” ne odlučujete vi, Milanoviću, Čavara, Borjana, o tome su svoje rekli građani Jajca, patrioti ove zemlje, a vaša priča o “vojničkoj čizmi i hrvatskom grbu” koja je tobože oslobađala Sarajevo i druge dijelove Bosne I Hercegovine, ledi krv u žilama, jer se Ahmići, Dretelj, Prozor, Gornji Vakuf i druga mjesta stradanja ne mogu baš tako zaboraviti.

I baš kada bi čovjek i pomislio da ste u pravu, na um pada progon Bošnjaka iz Jajca dvije godine nakon rata, sprečavanje povratka i ubistvo povratnika. Za svoju slobodu mi smo platili cijenu, a naš grad, kako ga god vi zvali, bit će grad otvoren za sve ljude koji u njega dolaze sa dobrim namjerama. Vi to niste. Nas Jajčane pustite da živimo svoj život, jer ovo je grad koji je promovisao jedinstvo među svim narodima i u kojem se odavno zagovara jednakopravnost. A nje nema ni u privatizovanim privrednim i prirodnim dobrima ovog područja, ni u zapošljavanju u Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, ni u Hrvatskom telekomu Eronetu, ni u Hrvatskoj pošti, niti u srednjim školama gdje su uprave jednonacionalne hrvatske, niti u osnovnim školama koje su podijeljene po nacionalnom principu, niti u vrtiću koji je javni a radi po hrvatskom planu, niti na Radiju Jajce koji preuzima Hrvatski radio iz Zagreba u vrijeme kada nema svoj program.

E zbog svega ovoga, možemo i reći da ovo jeste hrvatski grad, ali zbog nepravde i zuluma kojeg činite spram Bošnjaka, Srba i ostalih koji u njemu žive. Ali, znajte, da ovo nije grad kojeg može i smije bilo ko svojatati i proglašavati jednonacionalnim.

Nadživio je on i kraljeve i sultane i careve i maršale, nadživjet će i vas. Kada su jednog svjetskog prvaka iz naše zemlje pitali kako to da se nije nacionalno očitovao, rekao je da to ne bi imalo smisla spuštati se na taj nivo, jer je on svjetski šampion. E pa, Jajce je svjetski šampion.